Ga naar de inhoud

De Kop van Overijssel is al een paar honderd jaar onlosmakelijk verbonden met riet. Het bijzondere ambacht van het riet snijden en de toepassing van het riet zijn cultuurhistorisch erfgoed. De riet-gedekte boerderijen hebben het landschap van Overijssel een eigen kenmerkend karakter gegeven. Op donderdag 23 november om 18.30 uur zendt Omroep MAX op NPO2 de documentaire ‘Ons Riet’ uit, waarin het verhaal wordt verteld van de rietcultuur in de Weerribben-Wieden.

 

De Weerribben-Wieden is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Een gebied waar turfwinning eeuwenlang de belangrijkste broodwinning was. ‘Dankzij de drassige bodem, waarop rietgewas goed gedijde, ontwikkelde het gebied zich tot rietland. Zo werd het riet voor de bevolking een nieuw middel van bestaan’, vertelt historicus Martin van der Linde van de Overijsselacademie.

 

Ons Riet

In de documentaire laten rietsnijders Stefan Lok en Wout van de Belt zien hoe de werkwijze van het snijden, bewerken en vervoeren van het riet veranderde. Van riet snijden met de hand tot steeds modernere en meer duurzame methodes. Ook het rietdekken is een vak apart. De documentaire neemt je mee langs de mooiste riet-gedekte boerderijen en laat je kennis maken met vaktermen als uilenluiken, nokvorsten en toefjes.

 

‘Ons Riet’ maakt duidelijk hoe de rietcultuur het Overijssels landschap mede heeft gevormd. Het laat zien dat ondanks het feit dat er steeds minder rietsnijders zijn en er nog genoeg uitdagingen zijn, het ambacht de tand destijds heeft doorstaan. Het riet snijden blijft zich door ontwikkelen en speelt nu in de 21e eeuw ook een belangrijke rol in het beheer van het Nationaal Park Weerribben-Wieden.

 

De documentaire ‘Ons Riet’ zie je op donderdag 23 november om 18.30 uur op NPO2 in het programma Noord-Zuid-Oost-West. ‘Ons Riet’ is gemaakt door André van der Zee / Beleef! Media in opdracht van de Overijsselacademie.