Ga naar de inhoud

De Nedersaksische taal en cultuur vormen het hart van onze regio, van Groningen tot de Achterhoek. Ze verbinden ons met het verleden en bouwen een brug naar de toekomst. Of je nu jong of oud bent, nieuw hier bent of al lang woont, het Nedersaksisch leeft en verbindt ons met elkaar en met de plek waar we werken, leven en genieten.

 

Bij de Overijsselacademie zien we het Nedersaksisch niet als een dialect, maar als een erkende taal die onze identiteit versterkt. Door begrip en waardering van deze cultuur staan we open voor andere culturen en werken we samen als één gemeenschap.

 

Onze missie is om de unieke geschiedenis en cultuur van het Nedersaksisch te behouden en te verrijken. Samen met onze partners zorgen we ervoor dat dit erfgoed relevant blijft voor vandaag en morgen. Als Nedersaksen uit Overijssel koesteren we ons erfgoed en dragen we het over aan toekomstige generaties, zodat het ons blijft verbinden en richting geeft.

 

Bekijk hieronder onze projecten

Gastlessen Nedersaksisch op het MBO

Albert Bartelds geeft streektaallessen op het mbo. Hij gaat met leerlingen in gesprek over het belang van streektaal voor hun identiteit. Hij trekt in die lessen paralellen tussen een moedertaal uit bijvoorbeeld het Midden-Oosten en de moedertaal die hij meekreeg uit Rouveen. De lessen zijn interactief en leerlingen krijgen de ruimte om hun eigen ervaringen te delen.

 

Het Zoargzakboek: eerste hulp bi-j plat proatn

Het Zoargzakboek is een handige vertaalgids voor verzorgenden die hun cliënten in het Nedersaksisch willen aanspreken. Want voor mensen die zorg nodig hebben en die van nature een streektaal spreken, is het heel fijn als ze ook echt in die streektaal worden aangesproken.

 

Podcast ‘De Nedersaksen’

Inmiddels is het derde seizoen van de succesvolle podcastserie ‘De Nedersaksen’ alweer van start. In deze twee-wekelijkse podcast nemen Hendrik Jan Bökkers en Albert Bartelds de luisteraars mee in de wereld van de Nedersaksische geschiedenis, taal en cultuur.

Wij zijn Nedersaksen

Presentatoren Hendrik Jan Bökkers en Albert Bartelds nemen je mee op een reis door de rijke geschiedenis en levendige cultuur van het Nedersaksische taalgebied in Overijssel. Van 11 t/m 15 maart 2024 te zien op RTV Oost.

Het Nedersaksisch van Overijssel

Harrie Scholtemeijer schrijft over de verschillende dialecten in Overijssel. Er is niet één, maar er zijn verschillende dialecten in onze provincie: elke plaats en elke stadswijk heeft of had zijn eigen dialect. Het Overijssels is op zijn beurt weer onderdeel van een groter geheel, het Nedersaksisch.

Theatertour ‘De Nedersaksen Live!’

De theaterzalen waren steevast gevuld met enthousiaste bezoekers die genoten van de prachtige gesprekken over de Nedersaksische taal en muziek in de streektaal. Het was een waar feest voor de zintuigen. Mocht je niet in de gelegenheid zijn geweest om erbij te zijn, dan hebben we goed nieuws: in het nieuwe seizoen gaan De Nedersaksen opnieuw het theater in. Ook staan er weer een aantal nieuwe podcastafleveringen op het programma, waarin boeiende gesprekken met cultuurdragers uit de regio centraal staan.

OP DE HOOGTE BLIJVEN?