Ga naar de inhoud

Over het project

Dit unieke project brengt vrijwilligers samen om een betekenisvol wandkleed van 35 meter te creëren, met daarin de verhalen van het Overijsselse slavernijverleden verwerkt. Het wandkleed zal op verschillende plaatsen in de provincie te zien zijn. Zo ook in De Museumfabriek in Enschede (vanaf 14 september t/m 1 december 2024), Oyfo in Hengelo (21 oktober t/m 1 december) en Het Academiehuis Grote Kerk in Zwolle (vanaf 13 januari t/m 14 april 2025). Er is begeleiding aanwezig, dus iedereen van jong tot oud kan werken aan dit wandkleed dat is ontworpen door Amber Hyacinth, de kunstenares van het project.

 

Op de hoofdlocaties is informatie over het onderwerp van het wandkleed beschikbaar, deels schriftelijk en deels vertellend. Ook organiseren we verschillende activiteiten zoals inspirerende dialoogsessies, participatief drama, educatieprojecten, lezingen en een indrukwekkende slotmanifestatie om het juiste verhaal van slavernijverleden te borgen en uit te dragen.

 

Programmering

Tijdens de maakperiode worden allerlei randactiviteiten georganiseerd. Vanaf april is het wandkleed in totaliteit te bewonderen, eerst in het Academiehuis en vervolgens in De Museumfabriek. Het project wordt afgesloten met een indrukwekkende slotmanifestatie die rondom de Keti Koti viering in Enschede zal plaatsvinden.

 

Aanmelden als vrijwilliger

Vrijwilligers kunnen helpen op dinsdagen t/m zaterdagen in De Museumfabriek en maandagen t/m vrijdagen in Oyfo. De maaktijden zijn van 11:00 tot 13:00 of van 14:00 tot 16:00. Als er meer informatie of veranderingen zijn, laten we dit weten via deze website.

Om u aan te melden, stuur een e-mail naar aanmelden@overijsselacademie.nl met de volgende informatie: 

  • Uw naam en evt. de namen van personen die samen met u mee willen doen. 
  • Gewenste datum en tijd (11:00-13:00 of 14:00-16:00). 
  • Gewenste locatie (Enschede, Hengelo of Zwolle).

 

Heb jij al expertise in handwerken en ben je enthousiast om meer te betekenen voor het maakproces van dit project? We zijn nog op zoek naar begeleiders voor het maakproces. Neem hiervoor contact op met l.hemme@demuseumfabriek.nl of Aanmelden begeleider maakproces (voor locatie Oyfo, Hengelo)

De belangrijkste taken van een begeleider maakproces zijn:

  • Gastvrouw/heer zijn, makers verwelkomen en werkplezier in de gaten houden
  • Uitleg geven over het wandkleed en de achtergrond daarvan
  • Technieken uitleggen en makers op gang helpen
  • Beheer van het materiaal
  • Registreren van de makers en logboek bijhouden
  • Kwaliteitsbewaking van het wandkleed
  • Wekelijkste terugkoppeling met de coördinatoren

 

Voor meer informatie

Voor vragen of meer informatie over het project “Draden van het Overijsselse slavernijverleden”, neem gerust contact met ons op via info@overijsselacademie.nl.

 

Dit project is tot stand gekomen door: Gemeente Zwolle, Provincie Overijssel, Cultuur fonds, Elise Mathilde Fonds, Fonds 21, Fonds voor Cultuurparticipatie, VandenEnde Foundation, VriendenLoterij, VSBfonds

Het ontwerp van het wandkleed, gemaakt door kunstenaar Amber Hyacinth.