Ga naar de inhoud

Maart is de streektaalmaand. Meld je aan voor leuke wedstrijden of doe mee met een van onze evenementen:

 

Wedstrijden Deadline
Poeziewedstrijd (poeziewedstrijd@ijsselacademie.nl) 21-03
Beste Nedersaksische bedrijfsslogan (bedrijfsslogan@ijsselacademie.nl) 25-03
Zie voor meer informatie onderstaand artikel 

Evenementen Datum
Webinar ‘Mooi te kiek’n’ 01-03
Provinciale Staten in het Nedersaksisch 03-03
Selectie FC Twente neemt eerste Wiesneus in ontvangst 04-03
Digitaal werkbezoek gedeputeerde Roy de Witte aan zorginstelling IJsselheem 08-03
Gratis online concert Bökkers bij De Cactus 26-03
Zie voor meer informatie onderstaand artikel 

De activiteiten en wedstrijden zijn tot stand gekomen in samenwerking met de Provincie Overijssel en het Twentehoes. Vier thema’s komen aan bod: politiek, onderwijs en bedrijfsleven, de zorg en cultuur.

 

Politiek

1 maart: Webinar ‘Mooi te kiekn’ van 19:30 tot 20:15
Een webinar met dialectoloog Harrie Scholtmeijer, streektaalconsulent Albert Bartelds en zanger Hendrik Jan Bökkers. Ze leren je een woordje Nedersaksisch en vertellen over de kracht van de streektaal. De presentatie is in handen van Adrie Hemmink van het Twenthoes. Meld je hier aan.

3 maart: De Provinciale Staten vergaderen (deels) in het Nedersaksisch. De vergadering kan je digitaal bijwonen op deze pagina. Daar vind je ook de agenda.

 

Onderwijs en bedrijfsleven

 

Op school

Tijdens de Streektaalmaand wordt het streektaaltijdschrift De Wiesneus verspreid op 160 Overijsselse basisscholen. In het tijdschrift is aandacht voor alle dialecten uit de provincie Overijssel. Zo leren de leerlingen iets over hun eigen dialect en iets over het dialect van hun provinciegenootjes.

De Wiesneus staat dit jaar in het teken van bewegen. Bewegen is belangrijk voor een gezond lichaam en een frisse geest. Daarom wordt de eerste Wiesneus dit jaar in ontvangst genomen door spelers uit de selectie van FC Twente. Op 4 maart zie je daar alles over op onze kanalen.

 

Op ’t werk

We gaan op zoek naar de leukste Overijsselse bedrijfsslogan in dialect! Of je nu uit Salland, Twente of het land van Vollenhove komt: een Nedersaksische bedrijfsspreuk siert je bedrijf.

Daarom zoeken wij de mooiste Nedersaksische bedrijsslogan van Overijssel. Bedenk er eentje en stuur ‘m in naar bedrijfsslogan@ijsselacademie.nl.

De hele maand maart kan je je bedrijfsslogan insturen. Als je wint dan spreekt Hendrik Jan Bökkers jouw Nedersaksische slogan in en ontvang je zelf de jingle!

 

De zorg

 

Steeds meer studenten die een zorgopleiding volgen in Overijssel, krijgen dialectlessen aangeboden in hun lespakket. In de zorg kan het namelijk van groot belang zijn om in de streektaal te kunnen praten met patiënten en cliënten.

Om dat met eigen ogen te zien, brengt gedeputeerde Roy de Witte een digitaal werkbezoek aan zorginstelling IJsselheem op 8 maart. Hij gaat in gesprek over het belang van streektaal bij deze woonzorggroep.

 

Cultuur

 

Iedere Overijsselaar met taalgevoel kan meedoen aan de poëziewedstrijd ‘Tuus’. Een belangrijk thema omdat we het afgelopen jaar allemaal veel thuis hebben gezeten.

 

Hoe kan je meedoen? Schrijf een origineel dichtwerk van maximaal één A4. Stuur je inzending voor 21 maart, Wereld Poëziedag, naar poeziewedstrijd@ijsselacademie.nl. Vermeld je naam en je contactgegevens zodat we je een bericht kunnen sturen als je gewonnen hebt. De juryleden, bestaande uit Jaap Scholten, Roy de Witte en Willemijn Zwart, kiezen een winnaar. Op 26 maart wordt de winnaar bekend gemaakt.

 

En wat win je dan? Je gedicht wordt gepubliceerd op de kanalen van Het Twentehoes, de IJsselacademie en de Provincie Overijssel. Daarnaast mag je je werk voordragen op de Internationale Streektaalconferentie in Oldenzaal dit najaar. En natuurlijk krijg je een boekenbon, zodat je je eigen favoriete boek kan aanschaffen. De prijs wordt uitgereikt door Andries Heidema, Commissaris van de Koning in Overijssel.

 

We eindigen de streektaalmaand met een spetterend online optreden van Hendrik Jan Bökkers: het boegbeeld van het Nedersaksisch in onze popcultuur. Bökkers speelt een akoestische sessie in het theatercafé De Cactus. Het is vorig jaar opgenomen. De stream wordt éénmalig gratis beschikbaar gesteld door de Provincie Overijssel. Ga naar de website van De Cactus. Op de pagina ‘Worldwide Terugkijken’ is de stream van 26 maart tot 31 maart te bekijken. Je inschrijven of kaartjes kopen is dus niet nodig.