Ga naar de inhoud

Watersnoodsymposium // 1825 – 2025

Op 4 en 5 februari 2025 herdenken we dat het tweehonderd jaar geleden is dat de watersnoodramp van 1825 grote delen van West-Overijssel overspoelde. Bij deze ramp braken de dijken langs de Zuiderzee, IJssel en het Zwarte Water op tientallen plaatsen door. Het kolkende water eiste honderden levens en richtte enorme schade aan: complete veestapels, boerderijen en gebouwen werden weggespoeld of zwaar beschadigd.

 

Ter nagedachtenis aan deze ramp én om het bewustzijn over waterbeheer en de klimaatuitdagingen van vandaag en morgen te vergroten, organiseren Stichting Overijsselacademie, Het Oversticht, Waterschap Drents Overijsselse Delta en Stadsarchief Kampen op woensdagmiddag 5 februari het Watersnoodsymposium 1825-2025 in de Broederkerk in Kampen.

 

Programma

Het symposium, met journalist en IJsselambassadeur Wim Eikelboom als dagvoorzitter, biedt een gevarieerd programma. Er wordt teruggeblikt op de stormvloed van 1825 maar zeker ook vooruitgekeken naar de actuele klimaatopgaven in de IJssel-Vechtdelta:

  • Keynote-lezing over de ramp van 1825 door Lotte Jensen, hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud University Nijmegen en auteur van de boeken ‘Rampen. Een nieuwe geschiedenis van Nederland’ en ‘Wij en het water. Een Nederlandse geschiedenis’.
  • Duurzame waterveiligheid voor de regio door Deltacommissaris Co Verdaas.
  • Lancering podcast ‘Waterwolf’. Een zesdelige podcastserie over de stormvloed van 1825. Gemaakt door Marieke van Zanten, Michiel van Poelgeest en Martin van der Linde.
  • (Burger()onderzoek over de watersnoodramp van 1825. Aan de hand van Storymaps gaan Eva Kaptijn en Olaf Satijn dieper in op hoe er geleefd werd met het water, vóór en na 1825.
  • Klimaatadebat: Historicus Adriaan Duiveman (KU Leuven) over hoe cultuurhistorische verhalen over ons waterstaatsverleden ons huidige klimaatdebat beïnvloeden.
  • Panelgesprek met onder andere: Dirk-Siert Schoonman (dijkgraaf WDODelta), Erik Faber (wethouder gemeente Kampen), Nanco Dolman (expert waterrobuuste steden bij Deltares) en Lotte Jensen (RU Nijmegen).
  • Muziek door de Firma Weijland.
  • Informatiemarkt in de foyer van de Stadsgehoorzaal Kampen.
  • EXPO bij Het Stadsarchief Kampen.

 

Wil je ook bij dit symposium aanwezig zijn? Meer informatie en aanmelden kan op www.stormvloed1825.nl of rechtstreeks via het aanmeldformulier.