Ga naar de inhoud

Wist je dat Overijssel ooit aan een strand lag? En dat in een Deldens hotel regelmatig beroemdheden en royals logeren? In de nieuwe podcastserie ‘Zoek de zon op’ van de Overijsselacademie – in samenwerking met het Twentehoes – duiken historici Martin van der Linde en Marco Krijnsen in het verleden van bijzondere toeristische trekpleisters in Overijssel. De eerste twee afleveringen gaan over paviljoen Zwemlust in Vollenhove en hotel Carelshaven in Delden. 

 

De zeven gloriejaren van Zwemlust

Op de zonovergoten tweede pinksterdag van 1933 zag het aan het Vollenhoofse strand zwart van de mensen. Ruim vierduizend badgasten genoten van het warme weer en de zee. Dat was bijna driemaal zoveel als het inwonertal van de stad.

 

De ranja was daar heerlijk!

Henk Smit (1928)

 

Het pas geopende paviljoen Zwemlust deed met zijn toeristische voorzieningen uitstekende zaken. Henk Smit (1928) vertelt daarover in de eerste aflevering van ‘Zoek de zon op’. “Ik herinner me altijd nog dat de ranja daar heerlijk was,” vertelt Smit. “Maar verder kregen we niks. We hadden gewoon een zak boterhammen bij ons.”

 

Pleisterplaats voor de Oranjes

In 1772 opende vlakbij kasteel Twickel in Delden schippersherberg Carelshaven. In 1837 toverde Willem Arnoldus Kluvers die herberg om tot hotel met gastenkamers en een schuur voor paarden en koetsen. Dat maakte dat het koninklijk huis de plek in Twente regelmatig wist te vinden. Maar ook de Nazi’s gebruikten het hotel tijdens de Tweede Wereldoorlog als onderkomen.

Speciaal voor deze podcast haalt achter-achter-kleindochter Marijke Kluvers bijzondere verhalen over Hotel Carelshaven uit het familiearchief.

 

Podcast

Beluister de podcast nu op Spotify!