Ga naar de inhoud

De poëziewedstrijd van de Overijsselacademie, het Twentehoes en de Provincie Overijssel is gewonnen door Cornelis Kaptein uit Zwolle. De jury bekroonde zijn werk ’tuuskomen’ tot het beste Nedersaksische gedicht van Overijssel.

 

Tuuskomen:

As je stille binnen, luster je
Bij unnkanger geraapte aandacht
makt me open
Een zacht zoemen
duurklinkt ut ele durp

 

Een skip voort in ut donker
Ut fokkelicht brand,
aven in ‘t zicht
de geur van ut laand
duurspoelt m’n wezen

 

woor ik wezen wil
woor ik bin
om weg te goon
en trogge te koemmen

 

op de kade stoon minsen
ze binnen blede
beneit nor de vangst

 

wat eeuw je thuus e brocht
wie ut je de weg e wezen
welke koers eeuw jie e voeren

 

Ik bin stille as ik leuster
Ik proat as ik woordloos bin
Ik bin eerbiedig
As de stemme prot
Die mij tot leven wekt.

 

In de jury zaten schrijver Jaap Scholten, neerlandicus Willemijn Zwart en gedeputeerde Roy de Witte. Kaptein wint het podium op de internationale streektaalconferentie, dit najaar in Oldenzaal. Daarnaast kreeg hij een verrassingspakket met onder andere een boekenbon. De prijzen werden uitgereikt door de Commissaris van de Koning: Andries Heidema.

 

Kaptein is blij met de prijs van het beste Nedersaksische gedicht van Overijssel. Het Nedersaksisch is belangrijk voor hem. Tegen Heidema zegt hij: “Je kan in dialect toch dingen zeggen die je in het Nederlands niet zo makkelijk zegt.