Ga naar de inhoud

Hoe was Overijssel betrokken bij slavernij? Welke sporen van het slavernijverleden zijn er zichtbaar? Welke effecten zijn tot de dag van vandaag zichtbaar in onze maatschappij? Deze vragen staan centraal binnen het participatieproject ‘Draden van het Overijsselse Slavernijverleden’.  

 

Over het project

Dit unieke project brengt vrijwilligers samen om een betekenisvol wandkleed van 35 meter te creëren, met daarin de verhalen van het Overijsselse slavernijverleden verwerkt. Het wandkleed zal op verschillende plaatsen in de provincie te zien zijn. Zo ook in De Museumfabriek in Enschede (vanaf 16 september t/m 1 december 2024) en Het Academiehuis in Zwolle (vanaf 12 januari 2025). Er is begeleiding aanwezig, dus iedereen van jong tot oud kan werken aan dit wandkleed dat is ontworpen door Amber Hyacinth, de kunstenares van het project.

 

 

Op de hoofdlocaties is informatie over het onderwerp van het wandkleed beschikbaar, deels schriftelijk en deels vertellend. Ook organiseren we verschillende activiteiten zoals inspirerende dialoogsessies, participatief drama, Keti Koti Ontmoetingstafels, educatieprojecten en een indrukwekkende slotmanifestatie om het juiste verhaal van slavernijverleden te borgen en uit te dragen.

 

Wat maakt dit project bijzonder?

Het project “Draden van het Overijsselse Slavernijverleden” bevordert maatschappelijke impact en stimuleert een vernieuwende dialoog over het thema slavernijgeschiedenis. Hierdoor zal ook de kennis over het Overijsselse koloniale verleden toenemen. Het samenwerken aan dit unieke en monumentale kunstwerk werkt sociaal verbindend en bevordert onderlinge gesprekken over het thema, waardoor ook de kennis over het Overijsselse koloniale verleden toe zal nemen. Hoe beter we onze eigen banden met de koloniale gebieden kennen, hoe groter de kans op begrip tussen Nederlanders voor elkaars achtergrond en diversiteit. 

 

Achtergrond

Uit onderzoek van de Overijsselacademie blijkt dat ook in Overijssel sporen van slavernij aanwezig en voelbaar zijn. Verhalen die voortkomen uit dit onderzoek worden verzameld en vervolgens verwerkt in het ontwerp van het wandkleed.  

 

In 2022 vond in Groningen een soortgelijk project plaats, in de Akerk. Daar werd een 35 meter lang monumentaal wandkleed gecreëerd waarin de verhalen van het Groningse slavernijverleden werden verbeeld. Kunstenaar en
beeldmaker Hedy Tjin verzorgde hiervoor het ontwerp en Groningers van uiteenlopende leeftijden, opleidingsniveaus en culturele herkomst werkten maandenlang aan de ambachtelijke vervaardiging ervan terwijl zij daarbij in gesprek raakten over de thematiek. Dit project toont de kracht van gemeenschappen die samenwerken om het verleden te belichten.
 

 

Aanmelden als vrijwilliger

Vrijwilligers kunnen helpen op dinsdagen t/m donderdagen. De werktijden zijn van 11:00 tot 13:00 of van 14:00 tot 16:00. Als er meer informatie of veranderingen zijn, laten we dit weten via deze website.

Om je aan te melden, stuur een e-mail naar aanmelden@overijsselacademie.nl met de volgende informatie: 

  • Jouw naam en evt. de namen van personen die samen met jou mee willen doen. 
  • Gewenste datum en tijd (11:00-13:00 of 14:00-16:00). 

 

Voor meer informatie

Voor vragen of meer informatie over het project “Draden van het Overijsselse slavernijverleden”, neem gerust contact met ons op via info@overijsselacademie.nl.

 

Stichting Villa Maecenatis treedt op als landelijk projectleider. Verder danken we alle partners waardoor dit project tot stand is gekomen: Het Academiehuis, De Museumfabriek, Rijksmuseum Twenthe, Oyfo, Anno, Fundatie, Comité 30 juni-1 juli, Stadkamer, Etty Hillesum Centrum.

Een vrijwilliger vertelt over haar betrokkenheid bij het wandkleed van het soortgelijke project “Groningse draden van het slavernijverleden”

 

Een vrijwilliger vertelt over zijn betrokkenheid bij het wandkleed van het soortgelijke project “Groningse draden van het slavernijverleden”