Ga naar de inhoud

Op maandag 4 oktober is het eerste Twentse fietsknooppuntbord mét historisch verhaal gepresenteerd. In totaal komen in Twente ruim 600 borden te staan met unieke verhalen over de betreffende locatie. Deze verhalen zullen ook in het Twents te lezen zijn, in een hertaling van Herman Finkers.

 

Het Twentse fietsroutenetwerk bestaat uit ruim 600 knooppunten die zijn voorzien van panelen met informatie en een kaart. Aan die panelen worden nu historische verhalen toegevoegd mét vier vertalingen: Twents, Nederlands, Duits en Engels. Centraal staan bijzondere gebeurtenissen en personen die betrekking hebben op de locatie van het bord. Op deze manier willen de initiatiefnemers de relatie tussen inwoners van Twente en hun leefomgeving versterken.

 

De verhalen op de panelen zijn geschreven door onze eigen regiohistoricus Marco Krijnsen. Hij heeft, met behulp van de lokale historische verenigingen, de verhalen opgespeurd en opgeschreven.

 

Het eerste fietsbord in nieuwe stijl staat aan de Morshoekweg in Hengelo, naast de golfbaan van Golfclub Driene (knooppunt 54). Het verhaal op dit bord gaat over de Haaksbergse textielfabrikant Henny Jordaan (1899-1995), de eerste golfspeler in Oost-Nederland met handicap. Hij stond erom bekend dat hij elke wedstrijd met een pijp in zijn mond speelde.

 

De kleinzoon van Jordaan heeft het gloednieuwe bord mogen onthullen. Ook Herman Finkers (cabaretier), Vincent Robijn (Historisch Centrum Overijssel) en Benno Brand (portefeuillehouder Vrijetijdseconomie Regio Twente) hebben het woord gevoerd bij de onthulling.

 

Het project is initiatief van Twentehoes/Overijsselacademie, Routenetwerken Twente en de Stichting Stad en Regio. De drie partijen werken samen met lokale historische verenigingen, die helpen bij het vinden van verhalen over de 600 fietsknooppunten. Het project wordt mede gefinancierd met een Europese LEADER-subsidie voor plattelandsontwikkeling.