Ga naar de inhoud

ZWOLLE – De Overijsselacademie heeft een bijdrage van €57.500,- toegekend gekregen van het Fonds voor Cultuurparticipatie voor een onderwijsprogramma over het slavernijverleden in Overijssel. De Overijsselacademie doet op dit moment onderzoek naar het slavernijverleden in de provincie. Met dit geld kunnen die resultaten worden omgezet in een lespakket voor de groepen 7 en 8 van de basisschool.

 

Onderzoek naar Overijsselse sporen slavernijverleden

De geschiedenis van kolonialisme en slavernij krijgt de laatste jaren veel aandacht. Toch is er over de betrokkenheid van Overijssel en de Overijsselaars bij dit verleden nog weinig bekend. Daarom doet de IJsselacademie onderzoek naar de sporen van het slavernijverleden in onze provincie, in aanloop naar het landelijke herdenkingsjaar 2023, 160 jaar na de afschaffing van de slavernij.

 

Uit de eerste resultaten blijkt dat er in Overijssel evengoed sporen zijn te vinden van het slavernijverleden. Denk bijvoorbeeld aan Overijsselse plantage-eigenaren of zwarte bedienden die vanuit de kolonie door hun eigenaar werden meegenomen naar de provincie. Maar er waren ook Overijsselaars die zich uitspraken tegen de slavenhandel en de slavernij. Het is belangrijk om deze verhalen te vertellen.

 

Lessen met voorbeelden uit je eigen omgeving

Dat gaat onder andere gebeuren in een onderwijsproject dat vanaf 2023 beschikbaar komt. Samen met vier basisscholen uit Overijssel ontwikkelen de IJsselacademie, educatief ontwerpbureau Komvoor en de Stichting Stil Verleden één gastles over het onderwerp en zes themalessen. Op die manier wordt de vaste lesstof over het slavernijverleden ingevuld met Overijsselse voorbeelden die zich dicht bij de eigen leefomgeving van de kinderen afspeelden. Deze aanpak leverde in 2020 een prestigieuze Europese educatieprijs op voor een project over de Tweede Wereldoorlog in Overijssel.

 

Het onderwijsproject wordt nu mede gefinancierd door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Ook de Provincie Overijssel draagt bij aan de realisatie van dit project.

 

Gastdocenten gezocht

Het educatieve project trapt af met een gastles door Stichting Stil Verleden. We zoeken nog enthousiaste pabo-studenten met affiniteit met het slavernijverleden, Suriname, Caribisch Nederland of Indonesië, die zich in willen zetten als gastdocent op scholen in Overijssel. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met Willemijn Zwart (w.zwart@komvoor.nl) van Komvoor.