Ga naar de inhoud

Per 1 juli 2022 gaat Geeke Snijders uit Zwolle aan de slag als kwartiermaker bij Overijsselacademie. Zij heeft de opdracht om samen met het stichtingsbestuur, medewerkers en samenwerkingspartners een plan te maken voor de verdere doorontwikkeling van Overijsselacademie als erfgoedorganisatie.

 

Overijsselacademie (voorheen: IJsselacademie) is al meer dan veertig jaar het kenniscentrum en productiehuis voor regionale geschiedenis en de Nedersaksische taal in Overijssel. Bekende recente projecten zijn de podcast Bommen Berend in Overijssel en de Escaperoom Experience ‘Beat Bommen Berend’, het boek ‘De oorlog gaat nooit voorbij’, de podcast De Nedersaksen en het toevoegen van historische verhalen aan de fietsroutenetwerken in Twente.

 

Overijsselacademie was de afgelopen tien jaar nauw verbonden aan Collectie Overijssel, de provinciale collectieorganisatie. Overijsselacademie voert een belangrijk deel van de ambities van de provincie Overijssel op het gebied van streekcultuur uit. In de nabije toekomst wil zij zich ontwikkelen tot een sterke erfgoedspeler in de provincie, met een ondersteuningsfunctie voor kleinere erfgoedorganisaties. Geeke Snijders gaat als kwartiermaker hiervoor een plan ontwikkelen. De huidige directeur Vincent Robijn treedt per 1 augustus terug en richt zich volledig op zijn baan als directeur van Collectie Overijssel.

 

Annet Westerdijk, voorzitter van het bestuur van Overijsselacademie, is blij met de aanstelling van Geeke Snijders: “Met Geeke hebben we een ervaren en bevlogen kwartiermaker aan ons weten te binden. Naast haar passie voor het immaterieel erfgoed, heeft ze een geweldig netwerk waardoor ze met een brede blik, een duurzaam plan zal opleveren voor de Overijsselacademie. We zien uit naar een plezierige samenwerking!”

 

Voor Geeke Snijders vormt het kwartiermakerschap een waardevolle rol: “Cultuur duidt wat een samenleving voortbrengt en overdraagt, zowel materieel als immaterieel. Onze geschiedenis en taal spelen hierin een belangrijke rol. Het verbindt en draagt bij aan de vorming van ons cultuurlandschap en wie we nu zijn. Het geeft ons kennis, ervaring en inzicht hoe we op de rijke geschiedenis en cultuur in Overijssel, ons DNA, voort kunnen bouwen aan een betekenisvolle toekomst. Vanuit de Overijsselacademie wil ik graag samen met het team en in samenwerking met diverse partners uit de regio hier een belangrijke bijdrage aan leveren.”