Ga naar de inhoud

Sinds donderdag 26 september 2021 10:00 staat de eerste aflevering van de tweewekelijkse podcast De Nedersaksen online. De Nedersaksen is een podcast waarin Hendrik Jan Bökkers, bekend van het razend populaire televisieprogramma ‘De Beste Zangers’ en zijn band Bökkers, en Albert Bartelds van de Overijsselacademie je onderdompelen in de Nedersaksische cultuur, taal en geschiedenis. Er zijn gesprekken met diverse ‘cultuurdragers’ uit de Nedersaksische regio en er is regelmatig livemuziek in een van de Nedersaksische streektalen. De Nedersaksen is te beluisteren via alle grote streaming en podcastplatformen en via www.denedersaksen.nl.

 

Voor podcast De Nedersaksen gaan Albert Bartelds en Hendrik Jan Bökkers dieper in op de Nedersaksische cultuur. Want waar staat het eigenlijk voor en welk gebied valt er precies onder? En waar komen al die streektalen eigenlijk vandaan? Hoe is het bijvoorbeeld om als muzikant, filmer of kunstenaar in dit gebied te wonen en vanuit hier te werken? Hoe is het om in je streektaal te schrijven en te zingen en hoeveel invloed heeft de regio waar je geboren en getogen bent op het werk dat je maakt? Dit zijn allemaal vragen en thema’s die worden besproken met o.a. kunstenaar Eric Schutte, dialectoloog dr. Harrie Scholtmeijer, schrijver Martin ter Denge, documentairemaker Geertjan Lassche en vele anderen. Natuurlijk is er ook veel muziek met regelmatig een live sessie zoals bijvoorbeeld van de band Tricklebolt uit Lemelerveld die speciaal voor de gelegenheid een lied in de streektaal vertolken.

 

Elke twee weken

Elke twee weken verschijnt er een nieuwe aflevering van De Nedersaksen online. Dat Hendrik Jan Bökkers en Albert Bartelds voor deze podcast dieper in De Nedersaksen duiken is een logische keuze. Hendrik Jan heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor een leerlijn Nedersaksisch voor het basisonderwijs en Albert Bartelds werkt vanuit de IJsselacademie aan een kenniscentrum ter bevordering van streekcultuur.

 

Deze tweewekelijkse podcast kwam tot stand in een samenwerking tussen Hedon Productiehuis, De Overijsselacademie en Topcast Media. Dit eerste seizoen bestaat uit acht afleveringen. Luisteren naar De Nedersaksen en meer informatie over de podcast is te vinden op www.denedersaksen.nl.

Of beluister alle afleveringen via Spotify!