Ga naar de inhoud

Volgend jaar is het precies tweehonderd jaar geleden dat een aanhoudende noordwesterstorm Nederland teisterde en de dijken het begaven. Deze gebeurtenis, bekend als de Watersnoodramp van 1825, trof vooral Friesland en Overijssel zwaar. De ramp wordt beschouwd als de grootste natuurramp van de negentiende eeuw in Noordwest-Europa. Ter herdenking van deze gebeurtenis worden in beide provincies verschillende projecten gestart.

 

Project ‘1825 – De Grootste Watersnoodramp?’

In Overijssel slaan wij samen met Het Oversticht en Waterschap Drents Overijsselse Delta de handen ineen voor het project ‘1825 – de grootste watersnoodramp?’. Dit project richt zich op het belang van goed waterbeheer door middel van archeologisch onderzoek, een nieuwe podcastserie en het behoud van ons watererfgoed.

 

Datawerkplaats Friesland

In Friesland richt de recent ingerichte Datawerkplaats zich specifiek op collecties van de watersnoodramp. Erfgoedorganisaties worden geholpen bij het digitaliseren van hun collecties en bij het opschonen, verrijken en verbinden van data. In samenwerking met een digitaal erfgoedcoach wordt onderzocht hoe deze collecties aan elkaar gekoppeld kunnen worden.

 

Podcastserie over de Watersnoodramp

Onze collega Martin van der Linde werkt samen met Marieke van Zanten van Het Oversticht aan de podcastserie over de ramp van 1825. Hierin onderzoekt onder andere historicus Adriaan Duiveman uit Kampen hoe cultuurhistorische verhalen over ons waterstaatsverleden het huidige klimaatdebat beïnvloeden. In de serie worden ook verhalen uit de regio verteld, zoals die van Egbert Koers uit Kamperveen, wiens familie de verhalen van 1825 nog steeds doorvertelt.

 

Samen Herdenken en Behouden

Met projecten in zowel Overijssel als Friesland willen we ervoor zorgen dat deze belangrijke gebeurtenis uit onze geschiedenis niet vergeten wordt.

Blijf op de hoogte van de activiteiten rondom het herdenkingsjaar via onze website en sociale media kanalen.