Ga naar de inhoud

In het tweede seizoen van de serie Wij zijn Nedersaksen zijn muzikanten en streektaalliefhebbers Hendrik Jan Bökkers en Albert Bartelds benieuwd óf en hoe de Nedersaksische identiteit wordt doorgegeven. Zoals in deze eerste aflevering in Zwolle, waar stedenbouwkundige Henk Snel zijn stempel drukt op het stadsgezicht én de volgende generatie stedenbouwkundigen inspireert: “Vertel verhalen!”

 

Hij is geboren in Enschede, maar zijn liefde voor Zwolle is direct voelbaar als Hendrik Jan Bökkers en Albert Bartelds hem ontmoeten in de provinciehoofdstad. Al varend door de Zwolse grachten vertelt Henk waar hij heeft bijgedragen aan het huidige stadsgezicht.

 

Integratie van oud en nieuw Zwolle

Eén van zijn opvallende bijdragen is het Engelenpad, een route die de historische binnenstad verbindt met de nieuwe Spoorzone. Dit pad symboliseert de levensader van de Spoorzone en benadrukt de integratie van oud en nieuw Zwolle. “Stedenbouw is tekenen en ontwerpen”, zegt Henk. “We vertellen een verhaal en verhalen vertellen is van groot belang voor het behoud van eigenheid.” Henk is een meester in het vertellen, zo merkt Albert Bartelds.

 

Ode aan de leermeester

Met die verhalen inspireert Henk niet alleen de inwoners en bezoekers van Zwolle, maar ook de jongere generatie stedenbouwkundigen. Louisa van den Brink is ook betrokken bij de ontwikkeling van de Spoorzone in Zwolle. Ze bedacht een poëzieproject rond het Engelenpad en schreef er zelf een gedicht over.

 

Louisa bewandelt met Hendrik Jan Bökkers het Engelenpad dat volgens haar het omzien naar elkaar, gunnen, warmte en eigenzinnigheid benadrukt. Ze draagt ook haar gedicht voor, als ode aan haar ‘leermeester’ Henk.

 

 

Wij zijn Nedersaksen is elke dinsdag te zien om 17.40 uur en wordt daarna elk uur herhaald. In de eerste aflevering het verhaal van Henk Snel en Louisa van den Brink. Deze aflevering is via deze link te bekijken.

Een samenwerking tussen Omroep Oost en de Overijsselacademie.