Ga naar de inhoud

Klankkast Marie opent in Overijssel haar deuren, letterlijk. Wanneer je de deuren van de kast opent, vertelt Marie haar verhalen in plaatselijk dialect. Vanaf november 2022 tot juni 2023 tourt Marie met haar klankkasten door de provincie Overijssel. Marie krijgt een thuis in diverse zorg- en wijkcentra, waaronder verpleeghuizen van Carrintreggeland.

 

Wetenschappelijk onderzoek

Het karakter Marie is een artistieke en journalistieke interpretatie van het wetenschappelijk onderzoek van sociaal cultureel antropologe Jolien Makkinga (Meertens Instituut) en Hoogleraar Taalcultuur Leonie Cornips (Universiteit Maastricht). Zij onderzochten hoe het spreken van dialect van invloed kan zijn op de gevoelens van welzijn in een verzorgingshuis. Documentairemaker Lubert Priems volgde Jolien en Leonie tijdens dit onderzoek in het Maastrichts zorgcentrum Lenculenhof van Envida. De onderzoeksresultaten blijken verder te reiken dan een provinciegrens.

 

Klankkasten per dialect

Na het succes van de Limburgstalige Mia en de Brabantse Miet is er nu dus de Overijsselse Marie. De Overijsselacademie ontwikkelde deze Overijsselse versie van de klankkast samen met Stichting Laudio. De thuisblijvers kunnen vanaf november 2022 ook meeluisteren naar een podcast van Klankkast Marie.