Ga naar de inhoud

De Overijsselacademie, het provinciaal kennisinstituut en productiehuis voor regionale geschiedenis, Nedersaksische taal en cultuur, kondigt met trots een reeks mooie ontwikkelingen aan. Deze ontwikkelingen markeren een nieuw tijdperk van groei, synergie en inspiratie, gericht op het versterken van de organisatie voor de toekomst.

 

Een nieuw thuis in het ‘Huis van de Leefomgeving’

Vanaf september betreedt de Overijsselacademie een nieuwe fase door zich te vestigen in het ‘Huis van de Leefomgeving’, een inspirerende en dynamische omgeving waarin zij samenwerkt met toonaangevende partners: Het Oversticht en Natuur en Milieu Overijssel. Het doel van deze samenwerking is het vergroten van de kennis over onze leefomgeving, door deze te begrijpen en te verrijken. Dit doen we op het gebied van regionale geschiedenis, taal en cultuur, architectuur en natuur. De verhuizing naar de fraai gerenoveerde pakhuispanden van ‘Aan de Stadsmuur’ markeert een nieuwe mijlpaal in de missie van de Overijsselacademie.

 

Versterking van bestuurlijke expertise

Naast de huidige bestuursleden Annet Westerdijk, Gerrit Jan Bolks en Rixt Veldman verwelkomt de Overijsselacademie twee nieuwe bestuursleden: Patrick Welman, burgemeester van de gemeente Oldenzaal, en Jan ten Kate, burgemeester van de gemeente Staphorst. Hun betrokkenheid bij de regio en affiniteit met de Nedersaksische taal en cultuur is van waarde voor het bestuur. Deze aanvulling volgt op het vertrek van twee gewaardeerde leden en draagt bij aan de voortdurende ontwikkeling van de Overijsselacademie.

 

Nieuwe directeur

Geeke Snijders, die het afgelopen jaar een cruciale rol heeft vervuld als kwartiermaker, heeft de positie van directeur op zich genomen. Vanuit haar rol als kwartiermaker heeft zij samen met het team en het bestuur de nieuwe visie van de Overijsselacademie vormgegeven. In haar nieuwe functie zal Geeke voortbouwen op dit fundament, met als doel de Overijsselacademie te versterken als waardevolle organisatie. Samen met diverse partners zal zij zich inzetten om de kennis over Overijssel te verdiepen en deze te koppelen aan de hedendaagse actualiteit en de toekomstige uitdagingen. ‘Dit is van belang voor komende generaties. Want zonder het verleden van Overijssel te kennen, kunnen we het heden niet begrijpen om richting te geven aan de toekomst’, aldus Geeke. Haar leiderschap en voortdurende toewijding om samenwerkingen te smeden en het belang van historisch begrip te benadrukken, vormen een veelbelovende koers voor de organisatie.

 

Annet Westerdijk, voorzitter van de Overijsselacademie: ‘Ik ben enorm blij en trots: we hebben een stevig en gedreven bestuur, we hebben Geeke kunnen aanstellen als directeur en we zitten op een prachtige locatie met volop mogelijkheden voor verbinding. Daarnaast werken we ook aan onze zichtbaarheid in de verschillende regio’s in onze veelzijdige provincie. Samen dragen we bij aan het DNA van Overijssel. Een mooie opdracht!’

 

De Overijsselacademie viert op donderdag 7 september de feestelijke opening van het ‘Huis van de Leefomgeving’ in Schouwburg Odeon, Zwolle. Dit evenement biedt een unieke kans om kennis te maken met de nieuwe locatie, het versterkte bestuur en de directeur van de Overijsselacademie.