Ga naar de inhoud

Op zaterdag 29 maart wordt er in het Academiehuis Grote Kerk in Zwolle een ontmoetingsfestival georganiseerd voor het participatieve kunstproject ‘Draden van het Overijsselse slavernijverleden’. Namens alle partners nodigen we je van harte uit om dit maakproces gezamenlijk af te sluiten. Het is een moment om samen te zijn en terug te blikken op het project en maakproces.

 

Over het project

Draden van het Overijsselse slavernijverleden’ brengt op een bijzondere manier de verhalen van het slavernijverleden in Overijssel in beeld. Kunstenaar Amber Hyacinth heeft, geïnspireerd door ons vorig jaar verschenen boek Overijssel & slavernij, een indrukwekkend ontwerp gemaakt voor een 35 meter breed wandkleed. Dit wandkleed verbeeldt de sporen van dit pijnlijke verleden en wordt tussen september 2024 en maart 2025 vervaardigd met hulp van de inwoners van Overijssel. Het maakproces vond plaats in Enschede, Hengelo, Deventer en Zwolle. Het wandkleed is nog tot augustus te bewonderen in Zwolle, daarna verhuist het naar de Lebuinuskerk in Deventer.

 

Ontwerp van het wandkleed door Amber Hyacinth.

 

Ontmoetingsfestival

Op zaterdag 29 wordt er een ontmoetingsfestival georganiseerd voor alle vrijwilligers en betrokkenen van het maakproces van dit project. Tijdens het ontmoetingsfestival zijn er diverse kraampjes, waaronder eetkraampjes met gerechten uit Tanzania, Suriname en de Antillen, een boekenkraam met literatuur over dit thema en een creatieve hoek waar kinderen hun eigen wandkleed kunnen kleuren. Daarnaast worden er workshops gegeven, zoals Rapclass, Headwrap binden en Cap Thizz. Ook verzorgt ANNO Stadsmuseum een stadswandeling. Bovendien is er een filmpje, gemaakt door studenten van het ROC, dat te zien is bij het wandkleed.

 

Programma

– 14:00 – 16:45: Ontmoetingsfestival met verschillende workshops, kraampjes en muziek.
– 17:00 – 18:00:  Voorstelling Bigi Kaaiman: Songs & Tales from Slavery Times, met GerdaLentenHavertong en Ronald Snijders. De voorstelling is gratis, aanmelden en meer informatie via: www.academiehuis.nl

We hopen je te zien op zaterdag 29 maart vanaf 14:00 uur, tot dan!

 

Stichting Villa Maecenatis treedt op als landelijk projectleider. Verder danken we alle partners waardoor dit project tot stand is gekomen: Het AcademiehuisDe MuseumfabriekRijksmuseum TwentheOyfoAnnoMuseum de Fundatie, Comité 30 juni-1 juli OverijsselStadkamerEtty Hillesum Centrum. En Ricardo Burgzorg als bedenker/initiatiefnemer van het project.

 

Dit project is tot stand gekomen door: Gemeente ZwolleProvincie Overijssel, Cultuur fondsElise Mathilde Fonds, Fonds 21Fonds voor CultuurparticipatieVandenEnde Foundation, VriendenLoterijVSBfonds