Ga naar de inhoud
Vanaf 4 januari 2025 kun je een unieke tijdreis maken met de reizende tentoonstelling over de Trechterbekercultuur. Deze archeologische expositie komt voort en wordt medegefinancierd door het Interreg Nederland-Duitsland programma. Je wordt meegenomen naar de periode van 3400 tot 2800 v.Chr., toen de grenzen van vandaag er niet toe deden en samenwerking tussen regio’s centraal stond. 
Dankzij deze samenwerking is een toegankelijke en innovatieve tentoonstelling ontstaan die zowel jong als oud weet te betrekken bij de geschiedenis van de Trechterbekercultuur. Het ontwerp is eenvoudig verplaatsbaar en geschikt voor openbare ruimtes zoals bibliotheken, cultuurhuizen en gemeentehuizen, zodat het een breed publiek kan bereiken. In plaats van originele vondsten worden foto’s, prints en digitale replica’s gebruikt, wat zorgt voor een duurzame en veilige presentatie. Het geheel is licht, modulair en binnen een paar uur op te bouwen door twee personen.
De tentoonstelling is geproduceerd door een multidisciplinair team onder leiding van de Overijsselacademie. Johan Akkerman verzorgde het concept en de vormgeving. Rianne Stremmelaar was verantwoordelijk voor de illustraties van de graphic novel. De interactieve webomgeving, die een belangrijke rol speelt in de beleving van de tentoonstelling, is ontwikkeld door Burovloed.
Bianmacé realiseerde de vitrines van hergebruikt grenen latten en herwonnen acrylaatplaat van Greencast.

 

Een boeiende ontdekkingstocht

De tentoonstelling opent met een vitrinekast waarin een fragment van een trechterbeker te zien is op een bospad. Deze scherf vormt het startpunt van een fascinerend verhaal. Via een QR-code word je meegenomen in een interactieve graphic-novel, waarin een meisje een gesprek aangaat met haar buurvrouw, een archeoloog. Het gesprek ontrafelt zeven thema’s die worden uitgelicht in vitrines, geïnspireerd op transportkisten uit de archeologie.
De graphic novel fungeert als gids en biedt bezoekers de mogelijkheid om verder te klikken naar verdiepende informatie. QR-codes op de vitrines leiden je naar aanvullende verhalen, 3D-prints en reproducties van vondsten, en tonen hoe het leven van duizenden jaren geleden eruitzag. Ontdek de intrigerende rituelen, de bijzondere grafheuvels en het dagelijkse leven van een cultuur die de grenzen van de regio overstijgt.

 

Cultuur zonder grenzen

Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher van Overijssel benadrukt het belang van dit project: “De Trechterbekercultuur leert ons dat grenzen arbitrair zijn. Het toont hoe mensen in verschillende regio’s samenwerkten, kennis uitwisselden en innoveerden. Deze tentoonstelling laat zien hoe krachtig verbinding door ons gedeelde verleden kan zijn.”
De reizende tentoonstelling is speciaal ontworpen om jongere generaties (12-25 jaar) te inspireren. Door de interactieve opzet en het gebruik van moderne technologieën zoals QR-codes en 3D-prints wordt archeologie toegankelijk en relevant gemaakt voor een breed publiek. Het doel? Laten zien dat samenwerking al in de prehistorie essentieel was en dat het verleden ons kan verbinden.

 

Bezoek de tentoonstelling

Benieuwd naar de fascinerende wereld van de Trechterbekercultuur? Vanaf 4 januari 2025 reist deze tentoonstelling langs negen locaties in Nederland en Duitsland, met een start in Dalfsen en daarna tussenstops in onder andere Renkum, Ede, Heek en Borken.

 

Reisschema

  • Dalfsen: 4 januari tot 24 januari 2025 – De Trefkoele, Ruigedoornstraat 108.
  • Renkum: 1 maart tot 13 april 2025 – Bezoekerscentrum Renkums Beekdal, Nieuwe Keijenbergseweg 170.
  • Mander: 26 april tot 8 juni 2025 – Bezoekerscentrum IJs en Es, Bergweg 8.
  • Ede: 21 juni tot 31 juli 2025 – Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2a.
  • Heek: 2 augustus tot 11 september 2025 – Gemeentehuis Heek, Bahnhofstraße 60.
  • Ermelo: 27 september tot 6 november 2025 – Het Pakhuis Ermelo, Molenaarsplein 24.
  • Borken: 14 februari tot 19 maart 2026 – Altes Rathaus Borken, Markt 15, 46325 Borken.