Ga naar de inhoud

Peter Snijders, burgemeester van Zwolle, zet op zaterdag 18 januari in het Academiehuis Grote Kerk de eerste steek in het wandkleed over het slavernijverleden van de provincie. Vrijwilligers hebben in Enschede en Hengelo al gewerkt aan delen van het 35 meter brede wandkleed. De komende maanden wordt er in Zwolle en Deventer verder gewerkt aan de resterende delen. 

 

Over het project

Draden van het Overijsselse slavernijverleden’ brengt op een bijzondere manier de verhalen van het slavernijverleden in Overijssel in beeld. Kunstenaar Amber Hyacinth heeft, geïnspireerd door ons vorig jaar verschenen boek Overijssel & slavernij, een indrukwekkend ontwerp gemaakt voor een 35 meter lang wandkleed. Dit wandkleed verbeeldt de sporen van dit pijnlijke verleden en wordt tussen september 2024 en april 2025 vervaardigd met hulp van de inwoners van Overijssel.

 

Ontwerp van het wandkleed door Amber Hyacinth.

 

Openingsevenement

Op zaterdag 18 januari geven we tijdens deze speciale opening het startsein voor Zwolle van dit participatieve kunstproject. Het opent tegelijk het belangrijke gesprek over ons gedeelde koloniale- en slavernijverleden. Het programma begint om 10:30 uur met een inloop waarbij koffie/thee en wordt geserveerd. Om 11:00 uur begint de officiële opening door Coby Zandbergen, gevolgd door een toelichting op het project door betrokkenen en een interview met burgemeester Peter Snijders. Na de tijd is er gelegenheid voor een hapje en een drankje.  

 

Aanmelden voor de opening 

Wil je bij de opening aanwezig zijn? Aanmelden kan via Het Academiehuis. 

 

Aanmelden als vrijwilliger

Geïnteresseerden die willen bijdragen aan dit participatief kunstproject kunnen zich aanmelden als vrijwilliger via:

Het Academiehuis Grote Kerk, Zwolle: 18 januari t/m 30 maart 2025, dinsdag t/m zaterdag 12:00 – 14:00 en 15:00 – 17:00. Mailen naar: aanmelden@overijsselacademie.nl

Bibliotheek Deventer: 3 februari t/m 28 maart 2025, maandag t/m vrijdag 10:00 – 12:30 en 13:30 – 16:00. Mailen naar: info@ettyhillesumcentrum.nl of vul dit formulier in.

 

Voor meer informatie

Voor vragen of meer informatie over het project “Draden van het Overijsselse slavernijverleden”, neem gerust contact met ons op via info@overijsselacademie.nl.

 

Stichting Villa Maecenatis treedt op als landelijk projectleider. Verder danken we alle partners waardoor dit project tot stand is gekomen: Het Academiehuis, De Museumfabriek, Rijksmuseum Twenthe, Oyfo, Anno, Museum de Fundatie, Comité 30 juni-1 juli Overijssel, Stadkamer, Etty Hillesum Centrum. En Ricardo Burgzorg als bedenker/initiatiefnemer van het project.

 

Dit project is tot stand gekomen door: Gemeente Zwolle, Provincie Overijssel, Cultuur fonds, Elise Mathilde Fonds, Fonds 21, Fonds voor Cultuurparticipatie, VandenEnde Foundation, VriendenLoterij, VSBfonds