Ga naar de inhoud

In 2020 is voor de tweede keer de Sybren van Tuinenfonds profielwerkstukkenprijs voor streektaal en regionale geschiedenis van Overijssel uitgereikt. Uit de nominaties is het werkstuk van Paulien Veldhuis, Suzan Elshof en Julia Pronk, leerlingen van het Carmel College Salland in Raalte, over de veranderende rol van de katholieke kerk binnen de gemeenschap van Luttenberg gekozen als grote winnaar. De prijs? Een gezamenlijke cheque van maar liefst €250.

 

Uit de inzendingen voor de profielwerkstukkenprijs 2020 zijn drie genomineerde werkstukken gekozen. Deze werkstukken zijn beoordeeld door een jury, bestaande uit historici van Historisch Centrum Overijssel en Overijsselacademie. De jury beoordeelde het winnende profielwerkstuk als een mooi en diepgravend beeld van hoe de kerk (niet helemaal) uit Luttenberg verdween. Het verhaal lijkt heel lokaal maar is eigenlijk exemplarisch voor veel dorpen in (Oost)-Nederland.

In het bijzijn van docenten, ouders, geïnterviewden en een jurylid kregen de leerlingen op woensdagmiddag een cheque van €250 overhandigd van diaken Marc Brinkhuis van de parochie H. Kruis.

 

Jurylid en historicus Marco Krijnsen vertelt: “We waren als jury verrast door de keuze voor dit onderwerp en ook door de energie die deze leerlingen in hun profielwerkstuk hebben gestopt. Ze hebben naast literatuuronderzoek veel mensen uit de eigen gemeenschap geïnterviewd. Dat maakte het voor ons extra interessant om te lezen. Al met al prima onderzoekswerk!

 

Kenniscentra voor streektaal en regionale geschiedenis
In 2019 hebben Twentehoes, Historisch Centrum Overijssel en Overijsselacademie de intentie uitgesproken gezamenlijk leerlingen in de hoogste jaren van havo en vwo te willen ondersteunen bij het doen van geesteswetenschappelijk onderzoek op het gebied van streektaal en regionale geschiedenis. Op deze manier worden de middelen van het Sybren van Tuinen Onderzoeksfonds ingezet om scholieren te stimuleren en te begeleiden kwalitatief gedegen onderzoek op het gebied van streektaal of regionale geschiedenis uit te voeren.

 

De profielwerkstukkenprijs voor streektaal en regionale geschiedenis van Overijssel is een samenwerking tussen Twentehoes, Historisch Centrum Overijssel en Stichting Overijsselacademie. Deze prijs wordt mogelijk gemaakt door het Sybren van Tuinenfonds en provincie Overijssel.