Ga naar de inhoud

Bommen Berend in Overijssel

Op 1 juni 2022 was het precies 350 jaar geleden dat Bommen Berend Overijssel binnenviel. In het kader van de landelijke herdenking 350 jaar Rampjaar deed de Overijsselacademie onderzoek naar de beleving van het Rampjaar in het oosten van ons land. Dit mondde uit in de podcastserie ‘Bommen Berend in Overijssel’, een speciaal Rampjaarfestival en de mobiele escaperoom ‘Beat Bommen Berend’.

 

Podcast ‘Bommen Berend in Overijssel’

Bommen Berend: voor de Münsterse bisschop Bernard von Galen was dat zowel zijn scheldnaam als artiestennaam. In het Rampjaar 1672 veroverde hij in een mum van tijd heel Overijssel. Zijn reputatie als krijgsheer bezorgde steden als Deventer, Zwolle en Kampen knikkende knieën. De snelle overgave werd binnen de Republiek altijd gezien als hoogverraad. Maar klopt het wel dat onze provincie zo laf was? En was Bommen Berend wel die oorlogszuchtige bisschop die ons land leegplunderde? Of zat er misschien meer achter?

 

In de zesdelige podcast-serie ‘Bommen Berend in Overijssel’ gaan historici Martin van der Linde en Luc Panhuysen op onderzoek uit en vertellen ze het verhaal van het Rampjaar vanuit het perspectief van Oost-Nederland.

 

Beluister de podcast hier.

 

 

Website ‘Bommen Berend in Overijssel’

Voor het project ‘Bommen Berend in Overijssel’ ontwikkelde de Overijsselacademie een speciale website waar alle verhalen over de bisschop op verzameld werden. Op de website zie je doormiddel van een tijdlijn een overzicht van de inval van Bommen Berend in 1672. Verschillende vrijwilligers van het project schreven verhalen over de bisschop die je nu nog kunt lezen onder het kopje ‘Verhalen’ op de website.

 

Bekijk de website hier.

 

Mobiele escaperoom ‘Beat Bommen Berend’

In 2022 toerde Overijsselacademie met de mobiele Escaperoom Experience ‘Beat Bommen Berend’ door Overijssel. Met de mobiele beleving ‘Beat Bommen Berend’ kruip je in de huid van de Overijsselse bevolking die in 1672 de inval en bezetting van dichtbij meemaakte.

Gebruik je historische kennis en puzzelvaardigheid om Bommen Berend te verslaan. De Escaperoom Experience is een leuke en leerzame beleving voor iedereen vanaf 10 jaar. Je speelt de Beat Bommen Berend met maximaal vier personen in ca. 20 minuten.

 

‘Beat Bommen Berend’ is op initiatief van Overijsselacademie ontwikkelt door Beeldbouw en mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel, ANNO en de Gemeente Ommen.

 

Lees hier het evaluatieverslag van de Escaperoom Experience.

OP DE HOOGTE BLIJVEN?