Ga naar de inhoud

Gastlessen Nedersaksisch

Ontdek de rijke wereld van streektaal en streekcultuur met boeiende gastlessen!

Albert Bartelds staat klaar om MBO-studenten te inspireren met dynamische gastlessen over streektaal en streekcultuur. Deze lessen zijn niet alleen informatief maar ook bijzonder interactief en verrijkend.

 

 

Geschiedenis

Tijdens zijn gastlessen deelt Albert Bartelds zijn kennis over de geschiedenis van streektalen en verkent hij hun oorsprong. Hij gaat in gesprek met leerlingen over het belang van streektaal en streekcultuur voor hun identiteit. Bovendien trekt hij interessante parallellen tussen moedertalen, zoals die uit het Midden-Oosten en zijn eigen moedertaal uit Rouveen. Deze lessen bieden interactieve ervaringen en geven leerlingen ruimte om hun eigen persoonlijke ervaringen te delen.

 

 

Streektaal in de Zorg

Het Nedersaksisch, bijvoorbeeld, blijkt ook van groot belang te zijn op de werkvloer, met name in de zorgsector. We zien vaak dat cliënten behoefte hebben aan het spreken van hun eigen moedertaal. Met de lessen ‘Streektaal in de Zorg’ moedigen we studenten in zorgopleidingen aan om hun streektaal te gebruiken of zelfs een woordje Nedersaksisch te spreken tijdens hun werk. Het benadrukken van het belang van streektalen in de zorgsector heeft praktische voordelen. Het kunnen spreken van de moedertaal van cliënten kan namelijk een diepere verbinding en begrip mogelijk maken. We hanteren het motto: Streektaal in de Zorg: ’t Geneest niet, maar voelt wel beter.

 

 

Burgerschap

Deze gastlessen vinden ook steeds vaker plaats in het kader van Burgerschap en Communicatielessen. Het bespreken van culturele diversiteit, zowel regionaal als wereldwijd, past uitstekend in lessen over burgerschap en communicatie. Dit moedigt studenten aan om open te staan voor andere perspectieven en begrip te ontwikkelen voor mensen met verschillende achtergronden. De cultuur die wij kennen in Overijssel vertoont naast verschillen ook opmerkelijke gelijkenissen met culturen die verder van huis zijn.
Door het bespreken van het verschil tussen leven in stedelijke en landelijke gebieden, kunnen studenten nadenken over de diversiteit binnen hun eigen land en begrijpen hoe dit van invloed kan zijn op taal en cultuur.

 

 

Interactief

Kortom, deze gastlessen zijn boeiend, leerzaam, energiek en interactief. Ze spreken studenten van alle culturen aan en dagen hen uit om met elkaar te praten en naar elkaar te luisteren over (moeder)taal, cultuur, tradities en samenleven. De nadruk op interactieve en inclusieve benaderingen in deze gastlessen is van onschatbare waarde. Het moedigt studenten aan om hun eigen ervaringen te delen en met elkaar in gesprek te gaan, wat kan bijdragen aan een positievere kijk op taal, cultuur en diversiteit. Kortom, deze gastlessen zijn een geweldige manier om studenten bewust te maken van de rijke taal- en culturele diversiteit die hun eigen regio en de wereld te bieden hebben.

OP DE HOOGTE BLIJVEN?