Ga naar de inhoud

Gastlessen Nedersaksisch

Albert Bartelds geeft streektaallessen op het mbo. Hij gaat met leerlingen in gesprek over het belang van streektaal voor hun identiteit. Hij trekt in die lessen paralellen tussen een moedertaal uit bijvoorbeeld het Midden-Oosten en de moedertaal die hij meekreeg uit Rouveen. De lessen zijn interactief en leerlingen krijgen de ruimte om hun eigen ervaringen te delen.

 

Nedersaksisch kan ook van groot belang zijn op de werkvloer. Vooral in de zorg zien we vaak dat cliënten behoefte hebben aan het spreken van de eigen moedertaal. Door middel van lessen ‘streektaal in de zorg’ sporen we studenten op zorgopleidingen aan om te proberen een woordje Nedersaksisch te spreken als ze werken. Proberen, en zien wat het wordt: dat is het motto.

 

Daarnaast geven we gastlessen in burgerschap. Die lessen gaan over de cultuur die wij kennen in Overijssel en hoe deze bijzonder veel gelijkenis kunnen tonen met culturen veel verder van huis. Het doel van de lessen is om begrip te krijgen voor mensen die anders denken en doen dan jij.

 

We zijn op het moment bezig met het verder ontwikkelen van deze gastlessen. Dat doen we bijvoorbeeld door een lesbrief op te stellen. In die lesbrief kan je precies lezen wat je kan verwachten van de gastlessen die Overijsselacademie aanbiedt.

OP DE HOOGTE BLIJVEN?