Ga naar de inhoud

Sporen van het slavernijverleden in Overijssel

Sporen van het Nederlandse slavernijverleden vind je alleen overzee of in het westen van ons land, zo is lang gedacht. Niets is minder waar. Ook in Overijssel zijn volop sporen van slavernij aanwezig, zo blijkt uit onderzoek dat de Overijsselacademie heeft verricht. De verhalen die zijn gevonden, tonen de verbondenheid van de Overijsselse samenleving met de koloniale slavernij in de Oost en de West, van de zeventiende tot en met de negentiende eeuw. Banden die tot op de dag van vandaag nog zichtbaar, en soms ook voelbaar zijn.

 

 

Op woensdag 28 juni organiseerden het Comité 30 juni/1 juli Zwolle, stichting Overijsselacademie, Erfgoedplatform Overijssel en Zwolse Theaters het symposium Overijssel & Slavernij. Een middag waarop uitgebreid werd stilgestaan bij de slavernijgeschiedenis van Overijssel. Een van de programmaonderdelen was de overhandiging van het boek Overijssel & Slavernij (uitgeverij WBOOKS) aan Shirley Kambel van het Comité 30 juni/1 juli Zwolle en aan commissaris van de Koning Andries Heidema. In dit boek zijn de resultaten van het onderzoek van de Overijsselacademie naar de sporen van het Overijsselse slavernijverleden bijeengebracht. Ook werd het lesmateriaal Overijssel Overzee gepresenteerd. Het lesmateriaal werd ontwikkeld door Komvoor. Verder vonden verschillende lezingen en workshops plaats waarin kennis over deze gezamenlijke geschiedenis werd gedeeld, praktische handvatten voor het doen van onderzoek werden aangereikt en waarmee meer bewustwording over het provinciale slavernijverleden werd gecreëerd.

 

 

Het boek Overijssel & slavernij verscheen bij uitgeverij WBOOKS en is hier te bestellen.

 

Vooronderzoek Deventer & slavernij

Naast het Overijsselse slavernijonderzoek startte de Overijsselacademie begin 2023 in opdracht van de gemeente Deventer met een vooronderzoek naar de gemeentelijke betrokkenheid bij het slavernijverleden. Dit onderzoek is uitgevoerd door historica Esther van Velden en en onderzoeker Siert Wieringa en werd begeleid door een speciale begeleidingsgroep. Deze groep bestond uit Deventenaren met een Surinaamse, Curaçaose, Indische en Molukse achtergrond, een vertegenwoordigster van het Etty Hillesum Centrum en historicus Coen van Galen van de Radboud Universiteit Nijmegen.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het rapport Deventer & slavernij dat op 1 juli 2023 is overhandigd aan de burgemeester. Uit het onderzoek blijkt dat Deventer en Deventenaren op allerlei manieren betrokken waren bij slavernij, wereldwijd. Dat wil zeggen in vrijwel alle Nederlandse koloniën en binnen alle onderdelen van het koloniale systeem. Je kunt het het hele rapport hier lezen.

 

OP DE HOOGTE BLIJVEN?