Ga naar de inhoud

Riet uit de Regio

Overijssel kent een rijk bestand aan historische boerderijen en bijzondere bijgebouwen, die voor een groot deel bijdragen aan het streekeigen karakter van het platteland. Een sleutelmoment in het behoud van een historische boerderij is wanneer het rieten dak aan vervanging of grootschalig onderhoud toe is. Besluit de eigenaar om een rieten dak geheel of deels te vervangen, dan blijft de historische boerderij weer voor een periode van dertig tot veertig jaar behouden. Wanneer de eigenaar besluit om Nederlands riet uit de Weerribben-Wieden te gebruiken, draagt hij bij aan de instandhouding van zowel het eeuwenoude ambacht van rietsnijden als het natuurgebied Weerribben-Wieden.. Bovendien is de toepassing van dit product uit de achtertuin van Overijssel duurzamer en klimaatvriendelijker dan de import van riet uit China of Oost-Europa.

 

 

Binnen het project heeft de Overijsselacademie met hulp van de Overijsselse boerderijenstichtingen, de riettelersverenigingen uit de Kop van Overijssel en Monumentenwacht meer dan 40 boerderij-eigenaren een steuntje in de rug gegeven bij de aanschaf van een rieten dak met Weerribben-Wiedenriet. Daarnaast organiseerden we verschillende excursies naar de rietlanden om de herkomst van het riet optimaal te ervaren.

 

 

Tevens hebben we het verhaal van de rietcultuur in de Kop van Overijssel vertelt in de in onze opdracht door Beleef Media gemaakte documentaire ‘Ons Riet’, die in de zomer van 2023 is uitgezonden op RTV Oost. Wilt u de documentaire terugzien? Dat kan hier.

 

 

OP DE HOOGTE BLIJVEN?