Ga naar de inhoud

Textielcafé’s in Twente

Twente was ooit het textielwalhalla van de wereld. Wist je dat? In 1830 werd in Twente de eerste stoommachine in gebruik genomen. Daarna begon de textielindustrie op te bloeien. Grote textielfamilies hebben nog steeds een bekende naam in Twente. Wat dacht je bijvoorbeeld van Van Heek, Ten Cate of Gelderman? Inmiddels zijn bijna alle textielfabrieken uit Twente verdwenen. Dat had een paar oorzaken. De afzetmarkt werd een stuk minder omdat de doeken voorheen vaak naar Nederlands-Indië werden vervoerd. Maar nu Nederlands-Indië onafhankelijk werd, verdween die afnemer. Daarnaast was de concurrentie uit de rest van de wereld enorm. Van Heek, de grootste textielfabrikant van Twente, sloot in 1968 de deuren. De enige textielfabrikant die deze turbulente tijden heeft overleefd is Zwartz uit Oldenzaal. Deze fabriek is vandaag de dag nog steeds in gebruik.

 

Om de geschiedenis rondom de textielindustrie levend te houden, zijn er veel activiteiten georganiseerd. Acht Twentse musea hebben in 2021 gedurende het hele jaar aandacht voor het belang van textiel voor deze regio besteed. Dit staat bekend als het ‘Textielfestival’.

In het verlengde daarvan zijn wij ‘textielcafés’ gestart. Tijdens deze bijeenkomsten hebben we mensen van harte uitgenodigd om hun verhaal over de textielindustrie in Twente met ons te delen. De verhalen die uit deze textielcafés naar zijn voren gekomen, zullen de basis vormen voor een podcast, documentaireserie of een boek.

OP DE HOOGTE BLIJVEN?