Ga naar de inhoud

Op 4 en 5 februari 2025 is het tweehonderd jaar geleden dat een allesvernietigende watermassa de kustgebieden van Overijssel overspoelde. De dijken langs de Zuiderzee, IJssel en het Zwarte Water braken als gevolg van een extreme stormvloed op meer dan zestig plaatsen door. Het kolkende water eiste honderden slachtoffers. Complete veestapels en duizenden boerderijen en andere gebouwen waren weggespoeld of ernstig beschadigd. De Overijsselse stormvloed van 1825 was de grootste natuurramp van de negentiende eeuw in Noordwest-Europa.

 

Bijna tweehonderd jaar na dato is de stormvloed een vergeten ramp in ons collectieve geheugen. Terwijl de watersnood voor de klimaatopgaven van de toekomst juist ontzettend relevant en actueel is. Zo bleek ook weer tijdens de laatste hoogwaterperiode eind 2023. De ramp van 1825 en de lessen die daaruit zijn getrokken, zijn een spiegel voor onze huidige en toekomstige omgang met het water. Stichting Overijsselacademie werkt daarom in aanloop naar februari 2025 samen met Het Oversticht en Waterschap Drents-Overijsselse Delta (WDODelta) aan een veelzijdig programma om deze ramp te herdenken en de geleerde lessen in te zetten voor een duurzaam waterbeheer voor de toekomst.

 

Onze organisatie

De Overijsselacademie is een kenniscentrum en productiehuis voor regionale geschiedenis, taal en cultuur. De Overijsselacademie heeft ruime ervaring met projecten die de meerwaarde vertalen van de cultuurhistorie voor de regionale economie, toerisme en identiteit van gebied en landschap. Eerder maakten we diverse boeken en o.a. de succesvolle podcastseries Bommen Berend in Overijssel (11.000 unieke luisteraars) en De Nedersaksen (20.000 luisteraars per aflevering).

 

Jouw rol

Als stagiair(e) werk je mee aan de ontwikkeling van een speciale projectwebsite voor ons 1825-project. Ook schrijf je op basis van archief- en literatuuronderzoek inhoudelijke verhalen over de watersnoodramp van 1825 en de gevolgen daarvan. Verder voer je redactiewerkzaamheden uit voor de website en voor de podcastserie die de OIJA samen met Het Oversticht over de ramp van 1825 maakt. Tenslotte help je mee met de organisatie van een evenement op 4 of 5 februari 2025.

 

Wat wij van je vragen?

  • Je volgt een masteropleiding geschiedenis
  • Affiniteit met regionale geschiedenis
  • Een proactieve en resultaatgerichte werkhouding
  • Goede communicatieve vaardigheden

 

Wat wij je bieden?

  • Een inspirerende werkomgeving en deskundige begeleiding
  • Een hecht teamverband met standplaats in Zwolle (deels vanuit huis werken is mogelijk)
  • Een passende vergoeding voor de stage en kosten woon- werkverkeer
  • Je schrijft verhalen voor de (in aanbouw zijnde) projectwebsite over de ramp van 1825
  • Stageperiode: september 2024 – 5 februari 2025

 

Je sollicitatie ontvangen we graag via m.vanderlinde@overijsselacademie.nl. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Martin van der Linde, publiekshistoricus Overijsselacademie, via 06-22107871.