Ga naar de inhoud

In november en december worden textielcafés in Twentse musea georganiseerd. Overijsselacademie/Twentehoes roept mensen op die nog herinneringen hebben aan de textielindustrie in Twente, om deze tijdens de textielcafés te delen zodat we deze geschiedenis op kunnen tekenen.

 

In totaal organiseren we zes textielcafés om verhalen over de verdwenen textielindustrie op te halen:

 

  • 6 november 2021: Het Spanjaard in Borne
  • 13 november 2021: Rijssens Museum in Rijssen
  • 20 november 2021: Bibliotheek in Almelo
  • UITGESTELD | 27 november 2021: Bibliotheek in Oldenzaal
  • UITGESTELD | 4 december 2021: Oyfo in Hengelo
  • UITGESTELD | 11 december 2021: Museumfabriek in Enschede

 

De textielcafés openen om half 2 ’s middags. Het programma begint om 2 uur. De toegang is gratis en je hoeft geen kaartje te kopen of je vooraf aan te melden. Het is wel belangrijk dat je je coronatoegangsbewijs en legitimatie bij je hebt en kunt tonen.

 

Het programma van de Textielcafés bestaat uit twee onderdelen. Het eerste deel is een soort talkshow, waarbij uitgenodigde gasten worden geïnterviewd. Dit kunnen mensen zijn die nog in de fabrieken hebben gewerkt of mensen die op een andere manier aan de textielindustrie verbonden zijn geweest. Van de wever tot de huishoudster van de textielbaron. Na de talkshow kunnen de bezoekers zelf verhalen uitwisselen met elkaar. Medewerkers van Twentehoes/Overijsselacademie zijn aanwezig om de verhalen te inventariseren.

 

Podcastserie 

 

Wat gaan we doen met alle verhalen die uit deze textielcafés naar voren komen? Dit oral-history project – zoals een project heet waarbij nog levende bronnen verhalen over historische gebeurtenissen navertellen – wordt gebruikt voor een zesdelige podcastserie over de verdwenen textielindustrie in Twente.

 

Twentehoes/Overijsselacademie organiseerde eerder historische cafés. Dat waren destijds de WO2-cafés waar mensen hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog konden delen. De verhalen die daar destijds zijn opgehaald zijn gebundeld in een boek: ‘De oorlog gaat nooit voorbij’. Van een deel van die verhalen heeft RTV Oost mini-documentaires gemaakt.

 

De Textielcafés zijn onderdeel van het Textiel Festival Twente, dat de zes deelnemende musea dit jaar organiseren met tal van activiteiten.