Ga naar de inhoud

Rieten daken vormen een belangrijk onderdeel van het karakteristieke, streekeigen karakter van het Overijsselse landschap. Veel riet wordt gewonnen in het Nationaal Park Weerribben-Wieden, in de Kop van Overijssel. Wat is het verhaal van deze ambachtelijke rietteelt? En hoe wordt het riet (streekgebonden) gebruikt op daken van boerderijen in de regio? Deze onderwerpen staan deze zomer centraal in een aantal thema-avonden over ‘Riet uit de regio’ op rietgedekte erven in de provincie.

 

Tijdens de avonden komt de geschiedenis van de rietteelt in de Weerribben-Wieden aan bod en is er speciale aandacht voor karakteristieke boerderijen in de regio en hun streekeigen elementen in de dakbedekking. Ook vertelt een rietsnijder uit de Kop van Overijssel over zijn activiteiten, zijn liefde voor het vak en zijn werk in de natuur. Tussendoor is er muziek in het Nedersaksisch van muzikant Robert Brinks, bekend van Handy Joe & The Boogie Kearls.

 

De avonden worden georganiseerd naar aanleiding van het samenwerkingsproject ‘Riet uit de regio’ van de stichting IJsselacademie, de Overijsselse boerderijenstichtingen, Monumentenwacht en de riettelersverenigingen uit de Kop van Overijssel. Binnen dit project stimuleerden ze zo’n veertig Overijsselse boerderij-eigenaren om hun historische boerderijen en bijgebouwen te bedekken met riet uit de Weerribben-Wieden, om zo hun boerderij voor de toekomst te behouden en tevens het verhaal van de rietteelt te vertellen. Het project Riet uit de regio is mede mogelijk gemaakt door steun van de provincie Overijssel, met een bijdrage uit de subsidieregeling ‘Verhaal van Overijssel’.

 

Data en locaties

De thema-avonden vangen om 19:30 uur aan, inloop vanaf 19:00 uur.