Ga naar de inhoud

DE LUTTE | Het allereerste trainingskamp van Ajax bij hotel De Bloemenbeek in De Lutte in 1973 kostte in totaal 4.743,10 gulden. De hele selectie genoot voor dat bedrag een week lang van een volpension. Dat blijkt in de vierde aflevering van de podcastserie ‘Zoek de zon op’ van Overijsselacademie/Twentehoes. In deze aflevering duikt regiohistoricus Marco Krijnsen in de geschiedenis van het Lutterzand en hotel De Bloemenbeek.

 

De huidige hoteleigenaar Raymond Strikker haalde speciaal voor de podcast het familiearchief van zolder en deed enkele verrassende ontdekkingen. Hij vond onder andere de oorspronkelijk nota van het eerste Ajax-bezoek, met de hand geschreven door zijn vader. De Amsterdammers hoefden slechts 30 gulden per persoon per nacht (volpension) af te rekenen.

 

Overigens was het allerminst zeker dat het verblijf in De Lutte zou doorgaan. Herman Strikker dacht in eerste instantie dat de jeugdvoetballers van Ajax zouden komen overnachten en vreesde dat ze de boel zouden afbreken. Toch was het de échte selectie van Ajax die in 1973 bij hotel De Bloemenbeek op de stoep stond. In hun handen hadden ze de net gewonnen Europacup 1. Die waardevolle beker moest uiteraard veilig opgeborgen worden. Omdat er op dat moment nog geen kluis aanwezig was in het hotel, heeft de hoteleigenaar de cup onder zijn bed bewaard. Het leverde hem een zere rug en een slapeloze nacht op.

 

De Bloemenbeek was ook de plek waar Johan Cruijff telefonisch zijn transfer naar Barcelona forceerde. De telefoontikker van het hotel maakte tijdens het gesprek overuren, merkte Strikker senior.

 

In de podcast komt ook David Endt aan het woord, oud-voetballer en -teamchef van Ajax. Hij bewaart bijzondere herinneringen aan het trainingskamp in 1974 in De Lutte, waarin hij zijn debuut maakte in het elftal. Hij vergelijkt het jaarlijkse verblijf van Ajax in De Bloemenbeek met ‘thuiskomen’.

 

Podcast ‘Zoek de zon op’ 

De bovenste voorbeelden zijn slechts een greep uit de anekdotes die te horen zijn in de nieuwe aflevering van de podcast ‘Zoek de zon op’. In die podcast duiken podcastmakers van de Overijsselacademie en het Twentehoes is de historie van toeristische pleisterplaatsen in Overijssel.

 

Eerdere afleveringen gingen over Strandpaviljoen Zwemlust in Vollehove, hotel Carelshaven in Delden en de opkomst van Giethoorn. In deze vierde aflevering staat het hotel uit De Lutte centraal waar nog steeds regelmatig de Ajax-selectie verblijft voor een trainingskamp. Uitgerekend komende week zitten ze er weer.

 

De Bloemenbeek was aan het begin van de 20e eeuw een boerencafé met later een klein pensionnetje. In 1966 nam de familie Strikker de zaak over. De komst van Ajax in de jaren zeventig hielp De Bloemenbeek zich te ontwikkelen tot het landgoedhotel van nu.

 

Beluister nu alle afleveringen op Spotify!