Ga naar de inhoud

In het tweede seizoen van de serie Wij zijn Nedersaksen zijn muzikanten en streektaalliefhebbers Hendrik Jan Bökkers en Albert Bartelds benieuwd óf en hoe de Nedersaksische identiteit wordt doorgegeven. Meesterbrouwer Marc Janssen kreeg het bierbrouwen met de paplepel ingegoten, maar hoe brengt hij zijn passie en kennis over op zijn jonge collega Fleur Vreemann?

 

Wie wel eens binnen is geweest bij de grote bierbrouwer in Enschede, heeft de poster met zijn afbeelding vast zien hangen: meesterbrouwer Marc Janssen. Naar eigen zeggen zo’n beetje geboren en getogen in deze bierbrouwerij. Zijn vader en opa gingen hem al voor. Met zijn inmiddels overleden vader zette Marc zelfs de huidige proefbrouwerij op. Nieuwe biertjes ontwikkelen, dat is de passie van Marc. En zo kan het gebeuren dat Hendrik Jan Bökkers al om tien uur ’s ochtends een nieuw biertje proeft.

 

Proefpanel

Albert Bartelds vergaapt zich aan de duizenden flesjes bier die hier dagelijks van de band rollen. Samen met projectmanager Fleur Vreemann loopt hij door de brouwerij. Ook Albert merkt dat het bier hier in de ochtend al rijkelijk vloeit, maar dan bij het proefpanel waar Fleur deel van uitmaakt. Fleur maakt snel carrière en zegt bewust voor het regionale bedrijf te hebben gekozen. “Ik kom uit Neede, ben echt gericht op de streek en streekproducten. Mijn keuze voor Grolsch was een heel bewuste, al weet ik nog niet goed waarin ik me verder wil ontwikkelen.”

 

Vakvrouwschap

Marc is blij met de belangstelling van jonge collega Fleur voor de bierbrouwerij en met name ook voor het brouwen zelf. “Fleur is enorm leergierig en ontwikkelt zich zo snel. Ze wil alles weten van het brouwproces en is een gewaardeerd lid van het proefpanel. Het zou mij niet verbazen als het bierbrouwen in de toekomst ook vakvrouwschap wordt!”

 

Wij zijn Nedersaksen is elke dinsdag te zien om 17.40 uur en wordt daarna elk uur herhaald. Een samenwerking tussen Omroep Oost en de Overijsselacademie.