Ga naar de inhoud

Opening: Draden van het Overijsselse slavernijverleden

Op zaterdag 14 september wordt het participatief kunstproject ‘Draden van het Overijsselse slavernijverleden’ officieel geopend bij De Museumfabriek in Enschede.

 

Over het project

‘Draden van het Overijsselse slavernijverleden’ brengt op een bijzondere manier de verhalen van het slavernijverleden in Overijssel in beeld. Kunstenaar Amber Hyacinth heeft een indrukwekkend ontwerp gemaakt voor een wandkleed van 35 meter lang, waarin de sporen van dit pijnlijke verleden worden verbeeld. Wat dit project uniek maakt, is dat dat inwoners van de Provincie Overijssel dit wandkleed in de periode september 2024 – mei 2025 gezamenlijk zullen vervaardigen. Of je nu wel of geen ervaring hebt met textiele werkvormen – iedereen is welkom om mee te werken aan de totstandkoming van dit kunstwerk.

 

De opening

Deze opening betekent het startsein van het participatieve kunstproject ‘Draden van het Overijsselse slavernijverleden’. Het opent tegelijk het belangrijke gesprek over ons gedeelde verleden.  Door samen te werken aan een betekenisvol, verhalend kunstwerk ontstaan verbinding, bewustwording en dialoog.

 

Programma opening

  • 10:30 – 11:00: Inloop met koffie en Surinaamse & Indische hapjes.
  • 11:00 – 11:15: Officiële opening door Caroline Breunesse, gevolgd door een toelichting op het onderzoek door Marco Krijnsen en Martin van der Linde.
  • 11:15 – 11:25: Interview door Marco Krijnsen met Ricardo Burgzorg en Shirley Kambel.
  • 11: 25 – 11:45: Optreden van Spoken Word-kunstenares Suhaylee Vergouwen, gevolgd zijn interviews door Marco Krijnsen met Amber Hyacinth (ontwerper van het wandkleed) en Commissaris van de Koning Andries Heidema.
  • 11:45 – 12:30: Andries Heidema en Roelof Bleker zetten de eerste steek in het wandkleed.
  • Na afloop is er gelegenheid om samen te zijn en aan het wandkleed te werken.

 

Wilt u bij de opening aanwezig zijn? Meld u dan aan via info@overijsselacademie.nl.

 

Alle partners van Draden van het Overijsselse slavernijverleden.

Stichting Villa Maecenatis treedt op als landelijke organisator. Verder danken we alle partners waardoor dit project tot stand is gekomen: Het AcademiehuisDe MuseumfabriekRijksmuseum TwentheOyfoAnnoMuseum de FundatieComité 30 juni-1 juli OverijsselStadkamerEtty Hillesum Centrum.

Dit project is tot stand gekomen door: Gemeente Zwolle, Provincie Overijssel en het Cultuur fonds.

 

Landelijk project
Draden van ons Nederlandse slavernijverleden is een initiatief van Ricardo Burgzorg, projectleider in opdracht van Stichting Villa Maecenatis. Instellingen in elf provincies werken samen aan één project om een gezamenlijk doel te bereiken: het vervaardigen van in totaal twaalf monumentale wandkleden die uiteindelijk samen in een tentoonstelling worden gepresenteerd. Het project loopt van 2024 tot en met 2026. www.dvons.nl