Ga naar de inhoud

Op 20 januari trappen we om 20:00 het onderzoek naar het slavernijverleden in Overijssel af met een kick-off bijeenkomst. In deze digitale bijeenkomst zal historicus Martin van der Linde toelichten wat hij gaat onderzoeken. Daarnaast zijn er gesprekken met betrokkenen. Het doel van de bijeenkomst is om zoveel mogelijk geïnteresseerden samen te brengen. We gaan graag in gesprek – in het bijzonder met mensen met een Surinaamse en Indische achtergrond. Iedereen die wil, is welkom.

Kijk de stream hier terug:

De geschiedenis van kolonialisme en slavernij staat de laatste jaren veel in de aandacht. Een veel gehoord idee is dat alleen het westen van ons land met het koloniale- en slavernijverleden te maken zou hebben. Toch zijn er wel degelijk tal van connecties met dit verleden in de provincie Overijssel, variërend van Overijsselse plantage-eigenaren, bewindslieden van de WIC of VOC tot vooraanstaande Overijsselaars die zich uitspraken tegen de slavenhandel en het systeem van slavernij. Een eerste inventarisatie in de Overijsselse archieven, uitgevoerd door de stichting IJsselacademie, leverde afgelopen jaar verrassende resultaten op en was aanleiding voor verder onderzoek.

 

Invulling van het programma 

Presentator Vincent Robijn interviewt in een talkshow-setting een aantal studiogasten die op een of andere manier met het project te maken hebben. We riepen o.a. mensen met verhalen op om zich te melden, of geïnteresseerden om mee te helpen bij het project. Deze sprekers kwamen aan het woord.

 

  • Historicus Martin van der Linde over het onderzoek
  • Uwanami Schmidt van Comité 30 juni/1 juli in Zwolle
  • Barbara Esseboom, onderzoekster naar (familie)verhalen over slavernij: zij interviewt een nazaat van een tot slaaf gemaakte
  • Willemijn Zwart (Bureau Komvoor) en Maria Karg (Stichting Stil Verleden) over het onderwijsprogramma