Ga naar de inhoud

Recentelijk is de nieuwste editie van het Jaorboek Nedersaksisch verschenen, namelijk aflevering 4 (2023). In het eerste deel van dit jaarboek zijn alle lezingsteksten opgenomen van het Nedersaksisch symposium dat plaatsvond op 14 oktober 1923 in Keunstkefé Schurer, Assen. Deze teksten zijn van onschatbare waarde. 

 

Namens Overijsselacademie zijn wij trots op Harrie Scholtemeijer met zijn bijdrage aan het Jaorboek Nedersaksisch. Waarbij hij de Nedersaksische folklore en taalkundige tradities verkent, vooral te vinden in regionale woordenboeken. Met aandacht voor detail belicht hij unieke verhalen als ‘Het nieuwe licht’ en ‘Derk met de beer’, die diepgeworteld zijn in lokale tradities en dialecten. Hiermee werpt hij nieuw licht op de culturele identiteit en taaldiversiteit van de Nedersaksische regio’s. 

 

Bijdragen in aflevering 4 van het Jaorboek Nedersaksisch

Henk Bloemhoff en Henk Nijkeuter – Inleiding 

Philomène Bloemhoff-de Bruijn – De Canon van het Nedersaksisch 

Henk Nijkeuter – Het Nedersaksische literaire landschap vanuit archivistisch perspectief 

Chris Canter – Van Reynke tot Roes: ideeën om de Nedersaksische literatuur te laten leven 

Redbad Veenbaas – Bernlef, dichter van de Heliand? Nieuwe aanwijzingen 

Henk Bloemhoff m.m.v. Jan Nijen Twilhaar – Nedersaksische fonologie, morfologie, syntaxis en standaardisering: wat je zou moeten weten 

Arjan Sterken – Saksische volksverhalen in het onderzoek van het Meertens Instituut 

Harrie Scholtmeijer – Hedendaagse vertellingen: Nedersaksische folklore en taalkundige tradities in regionale woordenboeken 

Roeland van Hout – Het Nedersaksisch en Limburgs: een sociolinguïstische insteek 

 

Algemene informatie

Het jaarboek is voor het eerst ook als e-book verkrijgbaar. Meer informatie en bestellen kan via deze website. De gedrukte versie kost € 38,-, de ePub is verkrijgbaar voor € 20,-.  De lezingen zijn ook gefilmd en kunnen hier worden bekeken.