Ga naar de inhoud

Op 4 maart heeft Gert Harm ten Bolscher, gedeputeerde voor onder andere erfgoed in Overijssel, het eerste zakboekje voor streektaal in de zorg uitgereikt aan studenten van de opleiding Maatschappelijke Zorg van ROC van Twente.

 

Inspiratie

Dit handige boekje is gebaseerd op het idee van het echtpaar Eming uit Duitsland, die voor het Duitse Rode Kruis een handboekje hebben ontwikkeld in het plat Duits met basisbegrippen en zorguitspraken die eenvoudig gebruikt kunnen worden door verzorgenden, zelfs als zij geen dialect spreken. Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers en de Overijsselacademie werden geïnspireerd door dit kleine woordenboekje en hebben een soortgelijk boekje samengesteld in het Nedersaksisch voor Nederlandse zorgmedewerkers in Gelderland en Overijssel.

 

Belangrijke ontwikkeling

Het ‘Zoargzakbook’ is een waardevolle toevoeging aan de opleiding van de studenten Maatschappelijke Zorg, die het keuzedeel ‘Streektaal in de beroepscontext’ hebben gekozen.

In een gesprek met de studenten benadrukte gedeputeerde Ten Bolscher samen met Albert Bartelds, streektaalspecialist bij de Overijsselacademie, het belang van communicatie in de streektaal. Door te communiceren in de taal van de bewoners in verzorgingshuizen wordt een gevoel van eigenheid en vertrouwen gecreëerd, wat de kwaliteit van de zorg ten goede komt.

 

Nedersaksisch leeft en verbindt

De Overijsselacademie, als provinciaal kennisinstituut en productiehuis voor regionale geschiedenis, Nedersaksische taal en cultuur, heeft als missie om de gebiedseigenheid te versterken door te investeren in het overdragen en verrijken van de regionale geschiedenis en de Nedersaksische taal en cultuur, samen met erfgoedpartners in de regio. Een onderdeel van deze missie zijn de gastlessen Nedersaksisch, verzorgd door Albert Bartelds van de Overijsselacademie. Deze interactieve lessen op mbo en hbo-scholen in Overijssel dragen bij aan het bewustzijn en de versterking van de streektaal en -cultuur onder studenten.

 

Het ‘Zoargzakbook, eerste hulp bi-j plat proatn’ is een praktisch hulpmiddel dat voortkomt uit deze aandacht voor taal. Het benadrukt het belang van streektalen, zoals het Nedersaksisch, in de zorgsector en ondersteunt zorgverleners bij het uitvoeren van hun taken door effectieve communicatie met cliënten, ongeacht hun moedertaal.

 

Samenwerking

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door de financiering van het Plantenfonds en het Fonds Twentse Courant.