De rol van kunst en cultuur in de Overijsselse samenleving is in 150 jaar tijd sterk veranderd. Waar cultuur vroeger het domein was van een beperkte groep, is het nu de bedoeling om zoveel mogelijk mensen te bereiken en te laten deelnemen. Sterker nog: het aanjagen van een maatschappelijk debat is een belangrijk extra doel geworden. Dat blijkt uit ons onderzoek ‘Kunst en cultuur in de samenleving’, uitgevoerd in opdracht van Trendbureau Overijssel.
In opdracht van de Gemeente Almelo hebben collega’s Marco Krijnsen en Kees Dinkla, in samenwerking met Het Oversticht, een grondig onderzoek uitgevoerd naar de geschiedenis van de begraafplaats van het voormalige klooster De Goede Herder in Almelo. Dit onderzoek omvatte zowel het raadplegen van geschreven bronnen als interviews met getuigen.
Ze hebben dit rapport opgesteld met als doel een helder inzicht te bieden in de geschiedenis van deze begraafplaats en daarmee een solide basis te verschaffen voor toekomstige besluitvorming omtrent de herontwikkeling van het terrein.
De geschiedenis van kolonialisme en slavernij staat de laatste jaren veel in de aandacht. Toch is er over de betrokkenheid van Overijssel en de Overijsselaars bij dit verleden nog weinig bekend. Terwijl er in de provincie wel degelijk sporen van het slavernijverleden zijn. Denk aan Overijsselse plantage-eigenaren, bewindslieden van de WIC of VOC of vooraanstaande Overijsselaars die zich uitspraken tegen de handel in slaafgemaakten. In aanloop naar het landelijke herdenkingsjaar slavernijverleden in 2023 deed de Overijsselacademie onderzoek, wat resulteerde in een boekpublicatie, symposium en lesmateriaal.
Tien miljoen mensen fietsen jaarlijks door het Twentse landschap. Veel daarvan zijn lokale bewoners die voor hun plezier een rondje fietsen in de eigen, mooie omgeving. Toch weten ook steeds meer toeristen Twente te vinden. Maar weten zij eigenlijk wel welke bijzondere verhalen in het landschap verborgen liggen?
Samen met Fietsroutenetwerk Twente en Stichting Stad en Regio vervangt de Overijsselacademie de folies op de panelen langs de fietsroutes in Twente. Als Overijsselacademie schrijven we historische verhalen over de geschiedenis van die bewuste plek die op de betreffende panelen komen te staan. Ook voegen we een Twentse, Duitse en Engelse vertaling toe.
Bommen Berend: voor de Münsterse bisschop Bernard von Galen was dat zowel zijn scheldnaam als artiestennaam. In het Rampjaar 1672 veroverde hij in een mum van tijd heel Overijssel. Zijn reputatie als krijgsheer bezorgde steden als Deventer, Zwolle en Kampen knikkende knieën. De snelle overgave werd binnen de Republiek altijd gezien als hoogverraad. Maar klopt het wel dat onze provincie zo laf was? En was Bommen Berend wel die oorlogszuchtige bisschop die ons land leegplunderde? Of zat er misschien meer achter?
In het kader van de landelijke herdenking 350 jaar Rampjaar deed de Overijsselacademie onderzoek naar de beleving van het Rampjaar in het oosten van ons land. Dit mondde uit in de podcastserie ‘Bommen Berend in Overijssel’, een speciaal Rampjaarfestival en de mobiele escaperoom ‘Beat Bommen Berend’.
WO2 cafés, een boek en een reeks mini-documentaires. De historici van de Overijsselacademie hebben in het kader van 75 jaar vrijheid veel georganiseerd en uitgebracht. In april 2019 werden in Overijssel maar liefst vijftien WO2 cafés georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten konden mensen hun verhalen over de Tweede Wereldoorlog delen. De meest uitzonderlijke verhalen vormden de basis voor het historische onderzoek van historici van de Overijsselacademie.
Een steuntje in de rug om historische boerderijen en bijgebouwen voor de toekomst te behouden en tegelijkertijd het gebruik van Nederlands riet uit de Weerribben-Wieden stimuleren. Dat was de insteek van het project Riet uit de regio, waarvoor de stichting Overijsselacademie, Monumentenwacht, de Overijsselse boerderijenstichtingen en de riettelersverenigingen in de Kop de handen ineenslaan. Samen zorgden ze ervoor dat meer dan veertig Overijsselse boerderijen werden gedekt met Weerribben-Wiedenriet en tegelijkertijd vertelden ze het verhaal van de rietcultuur in de Kop van Overijssel.
Tijdens de ’textielcafé’s’ hebben we mensen van harte uitgenodigd om hun verhaal over de textielindustrie in Twente met ons te delen. De verhalen die uit deze textielcafés naar zijn voren gekomen, zullen de basis vormen voor een podcast, documentaireserie of een boek.
De Overijsselacademie en vijf recreatieondernemers uit de Kop van Overijssel hebben de handen ineengeslagen. Samen ontwikkelden ze vijf audiotours in de reeks Verhalen uit de Kop om toeristen en bewoners kennis te laten maken met de bijzondere geschiedenis van de streek. De audiotours bieden een unieke mogelijkheid om een reis door de geschiedenis te maken.
Overijssel is razend populair onder toeristen. Ieder jaar bezoeken talloze Nederlanders en buitenlanders onze prachtige provincie. Van Twente tot Giethoorn: overal kom je ze tegen. Maar hoe is dat zo gekomen? Wat is de geschiedenis van de grootste toeristische trekpleisters van Europa? Je hoort het in onze podcast ‘Zoek de zon op’.
Een tiental boerenerven in Overijssel vormde in 2017 het decor van een programma over de modernisering van de landbouw sinds de jaren vijftig. Stichting Overijsselacademie trok de provincie door met verhalen, films, foto’s en livemuziek in streektaal gebaseerd op het boek Vooruitboeren: Overijssel 1950-2000. De afgelopen jaren interviewden historici Ewout van der Horst en Martin van der Linde ruim zestig boeren, boerinnen en aanverwante beroepsgroepen uit Overijssel over de veranderingen binnen de agrarische sector. De komst van de melkmachine, trekker en ligboxenstal betekende een grote omslag in de agrarische bedrijfsvoering en het leven van de boeren.